Peerdenstraat (Oudste kern)

Beschrijving

Oorspronkelijk van Hoogstraat naar Peerdenbrug, vermoedelijk naar aanleiding van de aanleg van de tweede omwalling doorgetrokken tot Predikherenstraat. Naam slaat op straat èn brug. Oorspronkelijke zogenaamd "Bachten Goudbetels" naar de familie Goudbetel. Na 1420 ook zogenaamd "Klein Rudderstraatje" naar verlenging van de zogenaamd "Rudderstraat" en huidige naam naar de in 16de eeuw aanwezige paardenverhuurders en drenkplaats voor paarden.

Gekasseide verkeersarme straat met woonfunctie. Peerdenbrug: verankerde stenen boogbrug van 1642 met aansluitende stenen trap naar het water. Geheel grondig hersteld in 1952. Breed- en diephuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen trap- en tuitgevels, voornamelijk uit de 16de tot 17de eeuw met in de loop van de 18de tot 19de eeuw aangepaste muuropeningen; sommige zijn vervangen door bepleisterde en beschilderde lijstgevels zie nummers 1, 3, 5, 7; laatst genoemde van 1831. Verder verloop van de straat over de rei bepaald door hoekpanden bij respectievelijk Groenerei en Steenhouwersdijk, en ertussen veelal 19de-eeuwse of nieuwbouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1831.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 280.