Simon Stevinplein

Beschrijving

Plein halverwege de Steenstraat met als invalswegen onder meer Oude Burg, Maria-, Sint-Salvatorskoor- en Loppemstraat. Benaming, sinds 1827 in gebruik, afgeleid van de in Brugge geboren wiskundige Simon Stevin (1548 - rond 1620) die er pas in 1846 een bronzen standbeeld krijgt. Plein zelf ontstaan in 1821 na sloop van de zogenaamde "Westvleeshuis", één van de twee 14de-eeuwse vleeshallen van de Brugse vleeshouwers. Heden zowel horeca als commerciële functie zie puien en terrassen, ook bewoning.

Grosso modo rechthoekig, gekasseid plein met centraal het standbeeld van Simon Stevin, sinds 1825 omzoomd door lindebomen; links waterput met inscriptie "Deze waterpomp bevond zich voor het middeleeuwse vleeshuis. Hersteld in 1980" en pomp. Ter hoogte van Loppemstraat, twee grenspalen.

Gevarieerde bebouwing die opklimt tot de 17de eeuw. Voornamelijk diephuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen Enerzijds verankerde, bakstenen - al dan niet beschilderde - trapgevels uit de 17de (nummer 4) en 18de eeuw (nummers 9, 11, 13). Anderzijds bepleisterde en beschilderde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht, vaak als verbouwing van een topgevel en dus met oudere kern; nummer 1 met gevel van 1878 in plaats van tuitgevel, in 1945 nog met neoclassisistische accenten op begane grond verrijkt onder meer door imitatieblokken; nummer 5 van 1887, nummer 17 van 1865 en nummer 20 van 1863 telkens ter vervanging van trapgevel. Voorts ook breedhuizen van twee à acht traveeën en twee à drie bouwlagen met 19de-eeuwse lijstgevel en oudere kern; nummer 8 van 1849 en nummer 10 van 1870, beide in plaats van trapgevel.

Twee nieuwbouwtrapgevels als eenheid met nummer 4, in gelijkaardige bouwtrant.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 65/1863, nummer 101/1865, nummer 4/1870, nummer 21/1878, nummer 93/1887, nummer 111/1945.
  • MICHIELS G. 1958: Historische schets van de Steen- en Zuidzandstraat en het Simon Stevinplein, Brugge.
  • VANHOUTRYVE A. 1989: Brugse stand- en borstbeelden. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 17-88.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje