Sint-Jakobsplein

Beschrijving

Gekasseid driehoekig plein, ten oosten afgebakend door Sint-Jakobskerk, aan noord- en westzijde door de Moerstraat en ten zuiden door de zijgevels en tuinmuren van het voormalige herenhuis zogenaamd "Grand hotel du Commerce", zie Sint-Jakobsstraat nummer 41-43. Naam afgeleid van de beeldbepalende Sint-Jakobskerk; van 1894 tot 1936 zogenaamd "Sint-Jakob Voorplein". Eerste functie, sinds de 13de eeuw, als parochiaal kerkhof, toen aan de westzijde afgesloten door een muur zie kaart van Marcus Gerards (1562); plein ontstaan tengevolge van de afschaffing van de kerkhoven in 1784. Nu voornamelijk ingenomen door parkeerplaatsen en enkele lindebomen. Rechts van nummer 1, gedenkteken van 1904 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) met opschrift "1854-1904 / de parochianen van / Sint-Jakobs aan / O.L.V. Onbevlekt / Ontvangen", opgericht ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

Bebouwing onder meer bepaald door gevelrij aan de Moerstraat, voornamelijk bepleisterde lijstgevels en bakstenen trapgevels in neobarok- en neogotisch getinte stijlen.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje