Twijnstraat

Beschrijving

Van Philipstock- naar Riddersstraat. Geen zekerheid over de verklaring van de straatnaam: onder meer naar bewoner Twijn of een verschrijving van "Tuinstraat" zie de vroegere aanwezigheid van een soort van haag of omheining.

Gekasseide straat met recht tracé. Thans woonfunctie. Bebouwing opklimmend tot de 13de eeuw. Heterogene scenografie met grote schaalverschillen. Begin en einde van de straat met zijgevels van hoekpanden bij Philipstockstraat, Middelburgstraat en Riddersstraat.

Enerzijds diephuizen van twee à drie traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag onder zadeldak al dan niet afgewolfd. Weinig oorspronkelijke gevelopstanden ten gevolge van aanpassingen in de loop van de 19de eeuw, onder meer aanpassen van muuropeningen of verbouwen van puntgevel tot lijstgevel. Oospronkelijke woningen omgebouwd tot koetshuizen of afhankelijkheden bij panden in Hoogstraat zie nummer 10 19de-eeuws bedrijfsgebouwtje horend bij Hoogstraat nummer 10 met oude kern zie de bij sloping in 1999 vrijgekomen kaarsnissen en lavabonis, en links ervan twee puntgevels horend bij voormalig cinemacomplex Hoogstraat nummer 19. Nummer 17 poortgebouw met getrapte top, herbouwd in 1902 als "Kunstige Herstelling"; gedeeltelijk hergebruik van houten poortnaald met jaartal 1639 en afbeelding van Sint-Donaas en een wapenschild.

Anderzijds breedhuizen van drie à acht traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag onder zadel- of schilddak, voornamelijk uit 17de-eeuw en 18de eeuw. Ook een voorbeeld van nieuwbouw grosso modo pastische van de laat 18de-eeuwse architectuur zie nummer 9 naar ontwerp van architect W. Verlinde (Brugge) van 1969 in plaats van lijstgevel van 1836 met rondboogpoort tussen hooggelegen benedenvensters met dorpels op consoles.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 396 - 398.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje