Mechelseweg

Beschrijving

Vrij rechte verbindingsweg tussen Mechelen en Hombeek-centrum, met enkele bewaarde dorpswoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, op verspringende rooilijn. Bij het verleggen van de Zenne vanaf 1895, werd het straatniveau verhoogd. Een nieuwe brug met sluisdeuren werd gebouwd; opgeblazen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opening huidige Zennebrug op 30/3/1968 (zie gedenkplaat in de hal van het voormalige gemeentehuis, opgericht in het begin van de jaren 1970, Leibeekstraat nummer 2).

• VAN DER ELST H., De Mechelseweg (richting Mechelen-Hombeek), in Hoembekania nummer 1, Mechelen, 1984, p. 126-134.
  • VERLINDEN F., Hombeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummers 4-5.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.