Kroonstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk was de Kroonstraat de belangrijkste oost-westverbinding doorheen de stad. Zij verbond de Graethempoort met de Tongerse poort. Er lagen verschillende herbergen en afspanningen.

Lange straat, die in een bocht naar de Markt loopt, via een trechtervormige uitmonding. De straat vertoont een duidelijke helling met als hoogste punt de kruising met Nieuwland. De gevelwanden bestaan voornamelijk uit burgerhuizen uit de 19de eeuw, waarvan sommige vrij imposant (nummers 1, 7, 27); enkele huizen hebben een oudere kern (nummers 5, 17-19, 27). Een markant element is de voormalige hoeve nummers 29, uit de 17de eeuw.

Een steeg, De Klok, verbindt de Kroonstraat met Nieuwland. De familie Nys, die in de 17de en begin 18de eeuw verschillende burgemeesters van Borgloon levert, bewoonde een huis De Klok, dat mogelijk hetzelfde is als het gelijknamige goed in de Kroonstraat.