Steenweg

Beschrijving

De steenweg Sint-Truiden-Luik werd aangelegd in 1717 en verving de oude, moeilijke verbindingen met Luik. Vele gronden aan de nieuwe steenweg waren eigendom van grootgrondbezitters, onder meer de abdijen van Saint-Jacques en Paix-Dieu te Luik, Herkenrode, de heer van Staden, mevrouw Calberne en de baron de Stockhem. Zij verkochten vrijwel geen gronden vóór 1730. Eén van de eerste gebouwen was de afspanning "Die Stadt van Luyck", gebouwd in 1721, thans verdwenen. In 1786 komt er nog een tweede afspanning, "De Klaetstoot".

Op de hoek van de kruising met de weg Waremme-Borgloon (Nieuwe Steenweg), bevond zich de monumentale hoeve "Missotten". Ze werd in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken afgebroken in 1956, en heropgebouwd in Bokrijk, waar het woonhuis en de inrijpoort thans dienst doen als toegang tot het openluchtmuseum; zij dateerde van 1774; in de Atlas van de Buurtwegen (1843) staat zij aangeduid als Gilissen Cabaret, naar de toenmalige eigenaar (eerste kwart 19de eeuw); sinds 1875 was ze eigendom van de familie Missotten.

Bij de verbreding van dit kruispunt verdwenen nog andere merkwaardige gebouwen uit het einde van de 18de eeuw.

• VANDEVELDE S., Enige aantekeningen bij de modernisering van de rijksweg Luik-St.-Truiden en de sloping van enkele oude gebouwen te Heers, (Limburg, 37, 1958, p. 30-40).