Geografisch thema

Bombroekstraat

ID
4406
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4406

Beschrijving

Zogenaamd naar het Loonse leengoed Bombroek, dat geen eigenlijke heerlijkheid was en oorspronkelijk in de 14de eeuw toebehoorde aan de familie van Printhagen; locatie van het gelijknamige vermoedelijk circa 1900 verdwenen kasteel met grachten, toegangsdreef en weide gelegen tegenover het huidige nummer 2, opgetekend als zogenaamd Château de Bombrouck op de Ferrariskaart (1771-77), zogenaamd Château de Bombroek in de Atlas der Buurtwegen (1844) en op een pentekening van P. de Corswarem (circa 1800). Vroeger zogenaamd Daeleynde.

Deze weg was ooit de enige verbindingsweg tussen de gemeenten Kortessem en Diepenbeek. Op een bundergeldkaart van de abdij Herkenrode (1669) wordt hij die Muelenstraet genoemd, verwijzend naar de aldaar gelegen watermolen. Uit 1974 dateert de nieuwe, rechtlijnige N 76, tussen de Bombroekstraat en de Reeweg in. Buiten de Bombroekmolen komt in de straat geen bebouwing voor. Tot circa 1900 bevond zich hier tevens het kasteel van Bombroek.

 • BOGAERTS D. & VALGAERTS E., Kortessem. Een rijk molenverleden,Kortessem, 1990, p. 73.

Bron     : PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Bombroekmolen

 • Omvat
  Molenaarswoning

 • Omvat
  Site van het kasteel van Bombroek

 • Omvat
  Watertuintjes bij de Bombroekmolen

 • Is deel van
  Kortessem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bombroekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4406 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.