Geografisch thema

Hoogveldstraat

ID
4415
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4415

Beschrijving

Naar het gelijknamige gehucht. Eertijds Bergstraat en Windmolenstraat genoemd naar de aanwezige windmolen, sinds 1891 Hoogveldstraat. In de volksmond "Ghelinberg".

De naam Hoogveld refereert naar een uitloper van het Haspengouws leemplateau, dat in deze omgeving meer dan 100 meter boven het zeeniveau uitsteekt. Het gehucht Hoogveld is daarmee de hoogst gelegen plaats van de fusiegemeente Kortessem. Aan de rand van dit plateau ontspringen talrijke bronnetjes.

De straat wordt gemarkeerd door het Kasteel Hoogveld en door de voormalige windmolen. Van de schaarse historische hoevebebouwing rest enkel nummer 34. Het betreft een voormalige hoeve, met recent woonhuis (nok loodrecht op de straat) voorzien van aangepaste muuropeningen. Nog één haaks dienstgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw is bewaard gebleven, met sporen van vakwerk met lemen vullingen.

 • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p.61.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk, Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

 • Omvat
  Hoogveldkapel

 • Omvat
  Kasteel Hoogveld

 • Omvat
  Molen van Vliermaal

 • Omvat
  Parkje van het Kasteel Hoogveld

 • Is deel van
  Vliermaal


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoogveldstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4415 (Geraadpleegd op 15-06-2021)