Reeweg

Beschrijving

De Reeweg, één van de oudere straten van het dorp, loopt parallel met de alluviale vlakte van de Mombeek en kan doorgaan als een langgerekt agrarisch straatgehucht met middeleeuwse aanleg, gekenmerkt door lineaire hoevebebouwing, vooral tijdens de laatste decennia aangevuld met nieuwbouw.

Aan de Eendepoelstraat, een zijstraat van de Reeweg, lag vroeger de hoeve "Endenpoel", op de Ferrariskaart (1771-77) aanwezig als nederzetting en als "Ferme Endenpoel" vermeld en aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844) in de vorm van een complex met losstaande bestanddelen, heden nog bestaand maar totaal verbouwd.

Nummer 27 betreft een sterk aangepaste, voormalige langgestrekte hoeve, van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), in kern uit de tweede helft van de 19de eeuw; mogelijke ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur; stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk