Armenlos

Beschrijving

Voor 1965 zogenaamde Kaaistraat, smal straatje in het noorden van de dorpskom loodrecht op de Dokter De Wolfplein uitlopend op de Jan Baptist Eeckhoutskaai. Eertijds "de los der armkaai" naar de vroegere bedrijvige loskaai aan de Schelde, daar bestond tot 1867 een overzetdienst. In 1884 werd de Schelde rechtgetrokken, waardoor deze buurtweg zijn bestaansreden verloor. In de straatbocht stonden achtereenvolgens een Romaanse, een gotische en een renaissencekerk.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja