Baarstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de voormalige stadspoort zogenaamde "Baarpoort" aan de grens met Leupegem. De Baarstraat bestond zeker reeds voor 1275 en vermoedelijk ook de zogenaamde Baarpoort of Doornikse poort. In 1703 werd een grote brug gemaakt aan de Baarpoort. De Baarpoort werd vernield in 1747 en in 1786 heropgebouwd. In 1789 nieuwe houten brug aan de Baarpoort. In 1809 werd de stadsgevangenis van de Markt naar de Baarpoort overgebracht.

Straatbeeld volgens reliëfplan van 1746 voorheen gemarkeerd door dichte opeenvolging van diephuizen, thans voornamelijk bepaald door gevels met zichtbare oude kern, bijvoorbeeld nummer 1, 2-4, 7, 13, 14 met achterpuntgevel met vlechtingen, 17, 44-46-48, 51, 64 en verschillende lijstgevels met geglazuurde tegelbekleding, nummer 5, 37, 52-54, 60. De nagenoeg blinde achtergevels van nummer 1 tot 15 volgen het gebogen tracé van het voormalige kerkhof aan het koor van Pamelekerk. Voorheen bloeiende winkelstraat met talrijke cafés onder meer ten behoeve van de nabijgelegen kazerne in de voormalige abdij van Maagdendale, zie de talrijke voormalige winkelpuien.

• HOEBEKE M., Oudenaarde, Belgische steden in reliëf, Plannen opgenomen door Franse militaire ingenieurs, XVIIe - XIXe eeuw, Brussel, 1965, p. 263-294.
  • VANDE VELDE H., Het Oudenaardsche door de Eeuwen heen, Leupegem, 1946, p. 106, 170, 174, 213.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja