Straat in de parochie Pamele, vertrekkend van de hefbrug over de Schelde in de richting van Edelare(berg). De door Vauban ontmantelde Bergpoort wordt vermeld in de "Veil Rentier" van circa 1275. Na de verkoop van de gronden van de voormalige versterkingsgordel in de jaren 1860, werd de straat verlengd tot aan herberg "De smokkelkom" te Edelare, zogenaamd de Nieuwe Bergstraat, met daar aansluiting op de steenweg naar Aalst. Twee gedeelten van de straat gescheiden door brug over de zogenaamde "Afleidingsschelde", gegraven in 1884 om de doortocht op de Schelde te verzekeren bij de vervanging van het spei door sluizen op de Louise Mariekaai, thans gedempt vanaf de brug in de Bergstraat. Straatbeeld voorheen gekenmerkt door talrijke cafés en industriële bedrijvigheid, onder andere de Sint-Arnoldusbrouwerij, een weverij, de thans gesloopte haringrokerij van J. Ghys en J. Lacroix en de melkerij "Het Fort". Overwegend rijhuizen uit de 19de en de 20ste eeuw, vooral de Zuidzijde, met veelal aangepaste lijstgevels, vooral van baksteen, en winkelpuien.
HOEBEKE M., Oudenaarde, Belgische steden in reliëf, Plannen opgenomen door Franse militaire ingenieurs, XVIIe - XIXe eeuw, Brussel, 1965, p. 284.
VANDE VELDE H., Het Oudenaardsche door de Eeuwen heen, Leupegem, 1946, p. 241.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)