De Ham

Beschrijving

Schaars bebouwd stadsgedeelte in de parochie Pamele, thans door de gekanaliseerde Schelde gescheiden van het centrum van Pamele.

De houten korenwindmolen zogenaamde "Hammolen", in 1384 opgericht in de wijk de "Ham" door de heer van Schorisse en aan het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal geschonken, werd afgebroken in 1855. Ten oosten van de molen lag het zogenaamde "walleken" en ten Zuiden ervan het zogenaamde "Sint-Jorishof" van de kruisboogschuttersgilde Sint-Joris. Het gildehuis bestond oorspronkelijk uit een versterkte arduinen toren, zogenaamde "Sint-Joristoren", ter verdediging van de Doornikse en Gentse Poort. Door de wet van 2 maart 1791 werd de gilde verbeurd verklaard en het Sint-Jorishof vernietigd. In 1802 werd het Sint-Jorishof teruggekocht en hersteld.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede Band, 1963, p. 63.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja