Diependale

Beschrijving

Voor 1965 zogenaamd Neerstraat. Wellicht naar "den diepen Daele" als naam van een meers op de grens van Leupegem en Edelare (zie Landboek Leupegem, 1783).

Dichtbebouwde straat lopend in het verlengde van de invalsweg vanuit het centrum van Oudenaarde loodrecht op de Leupegemstraat; rijhuizen voornamelijk opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw en tijdens het interbellum. Naast bakstenen gevels uit het eerste kwart van de 20st eeuw, ook diverse gevels zoals geel- en groengeglazuurde faencetegelbekleding; nummer 5 met tableau van geglazuurde polychrome tegels met papegaai en opschrift Ch. L. Batteauw Aannemer Audenaerde, nummer 20, quasi identiek aan nummer 5, met tableaux van geglazuurde polychrome tegels met bloemen en sierlijk gietijzeren balkon en nummer 41; eveneens gecementeerde gevels: nummer 10 met art-nouveau inslag, nummers 14 en 18 met identieke gegraveerde sierplinten, nummer 61 met rijkelijk uitgewerkte timpanen en nummer 63 met onder andere plinten met festoenen.

Aan de Schelde nummer 4, een voormalige mechanische weverij, opgetrokken begin 20ste eeuw en in het tweede kwart van de 20st eeuw uitgebreid, thans gebruikt als stapelplaats.

Zogenaamd "Vredeskapelletje", een bakstenen hoekkapelletje met Mariabeeld werd opgericht in het tweede kwart van de 20ste eeuw ter nagedachtenis van een bombardement in 1940.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja