Doornikse Heerweg

Beschrijving

Oostwestelijk verlopende straat over de Grote en Meulen Kouter, voorheen met talrijke windmolens (zie windmolenstraat, Molenkouter in de buurt) waaronder "Den Heere" een houten windmolen, afgebroken in 1911; zogenaamd "Schorsmolen", een houten korenmindmolen, ook reeds bestaande in de 13de eeuw en toebehorende aan de Oudenaardse huidevettersnering, met toevoeging van een oliewindmolen zogenaamd "'t Schandael" in 1749, afgebroken in 1898.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1962, Tweede Band, Gent, 1963, p. 5-7.
  • VANDEPUTTE J. Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 241-243, 249-251.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Nele; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja