Gevaertsdreef

Beschrijving

Zogenaamd naar de Oudenaardse textielindustriëlen Omer en Prosper Gevaert die in 1888 een nieuwe fabriek lieten oprichten aan het Tacambaroplein en in 1893 de braakliggende gronden ten oosten ervan aankochten waar zij, voornamelijk ingegeven door de christelijke sociale bewogenheid van Omer, naar ontwerp van van architect A. Vossaert door aannemer C. De Bleeckere een woonwijk met een 100-tal arbeiderswoningen lieten optrekken. De Gevaertsdreef vormt hierin de ruggegraat, gedwarst door de huidige J. Lacopsstraat en de Devosstraat en de aansluitende Hofstraat. Op de hoeken grotere dominerende panden voor gemeenschapsvoorzieningen (bijvoorbeeld het Gildehuis nummers 81-83-85). De huizenblokken ertussen vormen verschillende ensembles (een 8-tal geveltypes) in eenzelfde, ter plaatse gebakken donkere baksteen met twee bouwlagen en gelijkaardige deuren en vensters doch afwisselende bekroning, siermotieven en details. Alle huizen werden voorzien van elektriciteit, geleverd door de fabriek.

Begin van de straat gedomineerd door een opmerkelijke interbellumarchitectuur.

• DEVOS P., Monumenten en Landschappen te Oudenaarde (2), Oudenaarde, 1990, p. 18-28.
  • Oudenaardse biografieën, deel II, Oudenaarde, 1982, p. 104-111.
  • VAN WEGENS I., Oudenaarde: tussen stadhuis en station, Wandeling langs het industrieel patrimonium, Hamme, 1994.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja