Hauwaart

Beschrijving

Gehuchtnaam voortkomend van "Haldrut" (derde kwart van de 12de eeuw), in oorsprong een Germaans nederzettingstoponiem dat wijst op vroeg-middeleeuwse bewoning aan de Hauwaartkouter in het Zuiden van Mater. De straat zogenaamd Hauwaart volgt een oud straattracé dat deel uitmaakt van de steenweg Oudenaarde-Geraardsbergen zeker opklimt tot de middeleeuwen. Het begin van de straat ligt echter in het verlengde van de Holleweg, deel van de verbindingsweg tussen de steenweg Oudenaarde-Geraardsbergen en de steenweg Oudenaarde-Aalst te Ename. Hauwaart vangt aldus aan bij de gemeentegrens met Maarkedal (Maarke-Kerkem) met twee tegenover elkaar ingeplante grote bakstenen hoeven waarvan nummer 1 zijn vroeger gesloten aanleg door gedeeltelijke sloping in 1988 onder meer van de schuur verloren heeft, deel van de bedrijfsgebouwen recent vervangen; sterk aangepast boerenhuis met behouden volume, gewitte zuidelijke erfgevel en met grijze baksteen omlijste voordeur.

• BERINGS G., Landschap, geschiedenis en archeologie in het Oudenaardse, Oudenaarde, Oudenaarde, 1989, p. 27, 45 .

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja