Herlegem

Beschrijving

Naar "Herlegem", een vroeg-middeleeuwse volledig zelfstandige nederzetting, onafhankelijk van Eine. Enkel de parochiale structuur verbond het met Eine. "Straete naar Heerlegem" reeds vermeld in landboek Eine van 1683-1687. Landweg, ten noorden van het centrum in de omgeving van de grens met Heurne, met een aantal hoeven en het Visbedrijf Van Lancker (nummer 3), in kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw en later uitgebreid en gemoderniseerd.

• BERINGS G., Landschap, geschiedenis en archeologie in het Oudenaardse, Oudenaarde, 1989, p. 77.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja