Jacob Lacopsstraat (Oudenaarde)

Beschrijving

Vroegere Nieuwstraat, tijdens het interbellum Jozef Braetstraat genoemd, aangelegd circa 1900 in de stationswijk, van Stationsstraat in een bocht leidend tot Gevaertsdreef. Deels op grondgebied Bevere. Rechtse straatzijde in 1909-11 grotendeels ingenomen door de nieuwe Gevaertsfabriek, opgericht na de dood van de gebroeders Gevaert door de weduwe van Prosper Gevaert en zonen. Verschillende gebouwen van de spinnerij, ververij, weverij en stoommachine- en ketelhuis ingeplant rechts en links van de thans gedempte Coupure.

Bebouwing met doorsneerijhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, meestal drie traveeën en drie bouwlagen, met bakstenen parementen, verrijkt met lichtere baksteen, met gekoppelde deuren en erker op de bovenverdieping volgens bouwvergunningen vaak naar ontwerp van architect A. Vossaert (onder meer nummers 31-33, 40-42, 45-47 (1908), 50-52, 54-56 (1904).

Doorsnee-interbellumarchitectuur vinden wij het begin van de straat met bakstenen gevels met gecementeerde banden, driezijdige of halfronde erkers en plat dak (onder meer nummers 19-21 van 1933 naar ontwerp van architect M. Vossaert, 37, 39 van 1934 van architect Gevaert).

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3528, 3436, 4303, 4386.
  • DEVOS P., De Gevaertsdreef, De Stationswijk, Architectuur van tussen de twee Wereldoorlogen te Oudenaarde, Monumenten en Landschappen te Oudenaarde (2), Oudenaarde, 1990, p. 18-49.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja