Geografisch thema

Ooidonkdreef

ID: 4499   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4499

Beschrijving

900 meter lange dubbele lindendreef (en Canadapopulieren bij het begin) aangelegd op een dam en gekasseid circa 1567 als nieuwe verbinding tussen het kasteel van Ooidonk en de steenweg Gent-Deinze-Tielt.

Begin van de dreef bij de steenweg fungeert als eigenlijke dorpscentrum van Sint-Maria-Leerne met parochiekerk, pastorie, herberg zogenaamd "De Sterre" en kleine dorpshuizen, onder meer nummer 4, 12, 18, 20. Laatst genoemden dateren voornamelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw in bezit van het kasteel. Een gedenkplaat op nummer 6 vermeldt: "hier werkten samen in 1922 en 1923 de schilders G. De Smet, L. De Smet en Fr. Van den Berghe".

Nummer 16, zogenaamd "De Sterre" met oude kern, zichtbaar aan vlechtingen in linker zijpuntgevel, volgens archiefstukken teruggaand tot de 16de eeuw, bij de aanleg van de dreef, was onder meer logeerplaats voor de Brusselse ambachtslui die in de tweede helft van de 19de eeuw het kasteel restaureerden.

Verder rechtlijnige dreef met lichte knik naar noorden, ter hoogte van het zogenaamde "Klein Ooidonk" gedwarst door de Kalebeek en overbrugd door de zogenaamde "Blauwe Poort". Zijdreven respectievelijk ten westen naar het zogenaamde "Goed te Reables" en ten oosten naar de ommuurde moestuin met vroegere hovenierswoning en oranjerie.


Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Omvat
  Dreef met gekandelaarde linden Kasteeldomein Ooidonk

 • Omvat
  Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen Goed te Reables

 • Omvat
  Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

 • Omvat
  Kasteel van Ooidonk

 • Omvat
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist

 • Omvat
  Pastorie

 • Is deel van
  Bachte-Maria-Leerne

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ooidonkdreef [online] https://id.erfgoed.net/themas/4499 (Geraadpleegd op 19-01-2021)