Markt

Beschrijving

Groot rechthoekig marktplein vermoedelijk aangelegd in de 14de eeuw met de bouw van een belfort en lakenhal op de noordzijde, in de eerste helft van de 16de eeuw vervangen door het huidige fraaie stadhuis in Brabantse gotiek. Voorheen aan drie zijden ingedeeld in verschillende kleinere markten, namelijk Zautmaerct, Fruitmaerct, Corenmaerct, Zuvelmaerct, Gaerenmaerct, Lynsaetmaerct en Wullemaerct. Oudste kern, zogenaamd Garenmarkt, ten Zuiden van de Sint-Walburgakerk in de omgeving van de zogenaamde "Boudewijnstoren" (nummer 40). In de 19de eeuw werden veel bepleisterde lijstgevels opgetrokken voor traditionele topgevels met behoud van de oude kernen. Sporen van oudste bebouwing, namelijk middeleeuwse kelders en dwarsmuren van Doornikse steen, voornamelijk bewaard in de diephuizen op west- en zuidzijde van het huidige marktplein (bijvoorbeeld nummer 25). Oude huisnamen en bewoners gekend volgens M.J. Vandevelde en J. Vandeputte. Bloeiende handelsfunctie, vooral horecabedrijven, zie veelal verbouwde winkelpuien.

Gekasseid en opgehoogd in 1773-74. Beplant met bomen en plaatsing van ijzeren kiosk circa 1900. Heraanleg van de Markt in 1968-69: slopen van kiosk en huizen en dekenij aan Meerspoort (voorheen wezenschool voor meisjes gesticht in 1646) voor de aanleg van de zogenaamde Westerring en de toegang ervan tot de Markt. Een tiental huisjes aan de westzijde, tegen het koor van de Sint-Walburgakerk, in oorsprong gebouwd door het protestantse stadsbestuur in 1580 op een deel van het vroegere kerkhof, herverkaveld na de afschaffing van het volledige kerkhof in 1781, deels heropgebouwd na bombardement van 1918, sinds 1964 gesloopt (nummers 43 tot 48) met uitzondering van nummer 49. Aan de Westzijde (nummers 50 tot 53) werden verschillende, in 1918 vernielde huizen in regionalistische stijl heropgebouwd, deels op een nieuwe rooilijn.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja