Nederstraat

Beschrijving

Vroegere Neerstraat. Oude, thans drukke winkelstraat parallel aan de Hoogstraat, tussen de noordelijke omwalling met Beverepoort, thans Tacambaroplein en de Markt, ten oosten van de lakenhal en het stadhuis. Begin van de straat met behouden, tegen de lakenhal aangebouwde huisjes en verder voornamelijk diephuizen met nog zeer oude kernen en behouden achterpuntgevels (onder meer nummer 53 met achteraandak met vlechtingen en rondboogvormig zolderluik, nummer 63 met gecementeerde achtertuitgevel, nummer 69 met beraapte achterpuntgevel met schouderstukken en sporen van zandstenen negblokken) en thans aangepaste 19de-eeuwse lijstgevels met reeds herhaaldelijk vernieuwde winkelpuien. Oostelijke straatwand volgens 17de-eeuws landboek ingenomen door grote patriciërswoningen met gekende huisnamen en de zogenaamde "Sint-Eloys capelle" van de smeden.

• MINNAERT S., Inventaris van het landboek van Oudenaarde, Oudenaarde, 1976, p. 13, 14.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja