Geografisch thema

Sint-Salvatorsstraat

ID
4544
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4544

Beschrijving

Smal straatje tegenover het Enameplein vertrekkend aan de steenweg Aalst-Oudenaarde (aan de overgang van Abdijstraat naar Martijn van Torhoutstraat). Voorheen kortere straat zogenaamde Veerstraatje, leidend naar het vroeger veerpont aan een links gelegen heden gedempte Scheldebocht achter de Martijn van Torhoutstraat en verder uitlopend in de toegangsweg naar de verdwenen Sint-Salvatorsabdij, thans Archeologisch park van Ename. Enkel in het begin van de straat, voor de abdijsite, komt enige bebouwing voor. De linker straatkant bewaart twee dorpshuizen van één bouwlaag (nummers 2 en 4) met lijstgevel van respectievelijk vier en vijf traveeën, uit het laatste kwart van de 19de, eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan de overkant/ hoek Abdijstraat was tot circa 1965 een grote gesloten hoeve gelegen waarvan slechts schaarse resten behouden bleven (zie nummer 5); nieuwe rijhuizen opgericht na sloping van de hoeve.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Ename

  • Omvat
    Archeologisch park van Ename

  • Omvat
    Watermolen Abdijmolen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Salvatorsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4544 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.