Sint-Walburgastraat

Beschrijving

Vroegere Hospitaalstraatje leidend naar het achterin gelegen Onze-Lieve-Vrouwehospitaal of Sint-Walburgakerkhofstraat, van de Markt lopend omheen de Sint-Walburgakerk met vroeger kerkhof, opgeheven bij decreet van keizer Jozef II in 1784. Bebouwing tegenover de kerk gesloopt in 1967 bij het realiseren van de doorbraak naar de Markt en parking. De dekenij en het voormalig minderbroedersklooster, hier gesticht in 1230, opgeheven in 1796, als nationaal goed verkocht en ingericht als katoenspinnerij, in 1822 gekocht door de staat als militair arsenaal, na sloping van de versterkingen in 1865 afgestaan aan stad en ingericht als slachthuis in 1868, verdwenen toen uit het stadsbeeld.

• VANDE VELDE H., Het Oudenaardsche door de Eeuwen heen, Leupegem, 1946, p. 25-26.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja