Stationsstraat (Oudenaarde)

Beschrijving

Nieuwe straat en hoofdas van de stationswijk, deels op Oudenaarde en deels op Bevere, ontstaan na het dempen van de stadsvestingen vanaf 1859. Rechtlijnige verbindingsstraat buiten het oude stadscentrum, tussen de in 1857 aangelegde spoorlijn Gent-Saint-Ghislain met station op grondgebied Bevere (zie Bevere, Stationsplein nummer 94) en het Tacambaroplein. Planmatige aanleg met huidig stationsgebouw met toren (1893) in de as van de straat en de oude Hoogstraat met perspectief op de toren van Sint-Walburgakerk. Vrij homogene laat 19de-eeuwse - begin 20ste-eeuwse bebouwing met nog bepleisterde lijstgevels (onder meer nummers 18 tot 26) en voornamelijk burgerhuizen in historiserende stijlen en eclectische baksteenarchitectuur, (onder meer nummers 3, 23, 25, 32, 37) en enkele doorsnee arbeidershuizen.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja