In 1861 nieuw aangelegd rechthoekig plein op de plaats van de vroegere Beverepoort, de noordelijke stadspoort gesloopt eind 18de eeuw. Zogenaamd naar de slag bij Tacambaro (Mexico) waaraan het herdenkingsmonument midden op het plein refereert. In 1864 vertrok vanuit Oudenaarde een vrijwilligersleger naar Mexico om het keizerrijk van Maximiliaan van Oostenrijk, gehuwd met de Belgische prinses Charlotte, te verdedigen. Ter nagedachtenis van de slachtoffers werd op 15 oktober 1867 het monument met treurende vrouw die, leunend op een wereldbol, een kroon neerlegt op een graf, gebeeldhouwd door W.G. Geefs, ingehuldigd, voorheen omgeven door een fraai ijzeren hek en lantaarns.
Twee andere oorlogsmonumenten sieren sinds 1967 de westelijke cirkelvormige beboomde uitsprong van het plein: oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in de vorm van een arduinen pijler met bekronend kruis en beelden van een burger en soldaat, naar ontwerp van W. Van Asten (Brussel), (zie plintopschrift), in 1931 geplaatst op de zogenaamde "Kleine Markt", thans vóór de ingang van de nieuwe landbouwschool (nummer 1).
Het monument van de opgeëisten, van 1928, naar ontwerp van E. Vandevijvere met reliëf van G. Van der Meersch, afkomstig van de buitenmuur van het begijnhof (Burg nummer 1) werd rechts hiervan, tegen een vrijstaand muurstuk geplaatst.
In Oosten- als park aangelegde gedeelte, Amerikaans gedenkteken ter herinnering van de bevrijding in 1918 (zie Generaal Pershingstraat).
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)