Geografisch thema

Wallestraat

ID
4561
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4561

Beschrijving

Voorheen zogenaamde "Kouterlos". Aan het gedeelte van de huidige straat tussen de Martijn van Torhoutstraat en de Paardemarkstraat vond bij de vermaarde jaarmarkt van Ename de paardenmarkt plaats. Zuidwaarts leidend van nabij de vroegere Sint-Salvatorsabdij naar het zogenaamde "Torreken te Walle" aan de grens met Volkegem. Voorbij het kruispunt met de Paardemarktstraat tot in de jaren 1970 een landelijke weg in een vrijwel onbebouwde omgeving, na verkaveling gewijzigd tot uitgestrekte nieuwe woonwijk met overwegend open bebouwing.

Nieuw kerkhof gewijd op 21 juli 1940. Ingeplant aan de oostelijke straatkant nabij het kruispunt met Paardemarktstraat en palend aan Paardemarktstraat nummer 35. Aangelegd in 1939-1940 met ingang, lijkhuisje en open calvariekapel naar ontwerp van architect G. Decordier van 1937. Omhaagd onregelmatig vierhoekig kerkhof. Kerkhoftoegang met lage betonnen en bakstenen hekpijlers; gecementeerd bovendeel versierd met lauwerkrans (houten hekken niet meer aanwezig). Eenvoudige ondiepe open Calvariekapel in de as van de toegang onder zadeldakvormig pannen afdak. Beeldengroep van het atelier Bressers te Gent.

 • Pastorie Ename, Liber memorialis.
 • Stadsarchief Oudenaarde, Modern archief, EN. 861.3-84.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hofstede en herberg de Swane

 • Omvat
  Landhuis

 • Is deel van
  Ename


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wallestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4561 (Geraadpleegd op )