Geografisch thema

Watermolenstraat

ID
4562
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4562

Beschrijving

Straat middenin Leupegem aan de Maarkebeek, genoemd naar de watermolen zogenaamde "Nonnenmolen". Op het kruispunt van de Watermolenstraat en de Ronseweg treft met de vroegere wolspinnerij Lainière de l'Escaut van 1923; grote rechthoekige baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak, gevels verticaal geritmeerd door lisenen met gele baksteendecoratie. Daar tegenover een kapelletje van 1946 met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in nis en rechts daarvan een rechthoekig bakstenen elektriciteitscabine van 1927 met links gedenkplaat in nis naar aanleiding van de elektriciteitsvoorziening in 1927 van de gemeenten Etikhove, Maarke-Kerkem en Schorisse door de "Société d' Electricité de l'Ouest de la Belgique".


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De wolspinnerij omvat meer dan het statige hoge gebouw. Ook de oude ommuring is nog steeds aanwezig die loopt tot over de terreinen van Watermolenstraat 2 (het vroegere Sancolux). De volgende relicten zijn nog zichtbaar die dezelfde architecturale kenmerken hebben als de voormalige wolspinnerij: hoek van Sint-Remeuskouter- Watermolenstraat, muur Sint-Remeuskouter en tuinmuur loften.

  • Informatie verstrekt door J. Van Garsse (17 november 2018).
Datum:

Relaties

  • Omvat
    Watermolen Nonnenmolen

  • Is deel van
    Leupegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Watermolenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4562 (Geraadpleegd op )