Geografisch thema

Wortegemstraat

ID
4566
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4566

Beschrijving

Oude zogenaamde "Pontweg van Wortegem", van het dorpscentrum richting Waregem over de Grote Kouter, gedomineerd door de nieuwe neogotische parochiekerk (1876) op de splitsing met Deinzestraat en het neogotische klooster (1921) op de hoek met Kortrijkstraat. Gedwarst door de Westerring. Begin van de straat met rijbebouwing met resterende 19de-eeuwse woningen, thans met gecementeerde parementen en enkele begin 20ste-eeuwse rijhuizen met verwerking van faiencetegels (onder meer nummers 39 en 41).

De Grote Kouter bleef grotendeels onbebouwd. In 1877 werd hier een houten korenwindmolen opgericht, zogenaamd " Van Brabandts Meuleken", reeds verdwenen in 1885.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  't Hoeveke

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Klooster- en schoolcomplex

 • Omvat
  Leenrechtbank Groene Vierschaar

 • Omvat
  Twee dorpswoningen

 • Is deel van
  Bevere


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wortegemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4566 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.