Zakske

Beschrijving

"Den Sac" werd reeds vermeld in 1435. Eigenlijke straat ontstond volgens Hoebeke in de 16de eeuw. Doodlopend straatje van de Markt naar de school van de zusters van de Heilige Kindsheid, eertijds met achtergevels aan de thans opgevulde Schelde.

In 1412 vestiging van de bogarden in de steeg, na de onteigening in 1382 van hun eerste vestiging op de plaats van het latere Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De bogarden waren vooral bedrijvig in de weefnijverheid. Een deel van het bogardenhuis met een toren behoorde in 1616 toe aan de Sint-Nicasiusnering van de lakensnijders, in 1623 aan de Sint-Catharinanering van de wollewevers, en werd in 1690 verkocht aan J. van Mieghem.

• HOEBEKE M., Oudenaarde, Belgische steden in reliëf. Plannen opgenomen door Franse militaire ingenieurs, XVIIe - XIXe eeuw, Brussel, 1965, p. 263-294.
  • VANDERSTRAETEN E., Recherches sur les communautés religieuses et les institutions de bienfaisance établies à Audenarde, depuis le XIIe siècle jusqu'à la fin du XVIIIe, II, Oudenaarde, 1860, p. 95-100.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja