Bonnefantenstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk "aan de blinde muren", ook "blindemurenstraat", sinds 1917 Bonnefantenstraat. Tot de eerste helft van de 19de eeuw werd de westkant ingenomen door achterbouwen der Demerstraat en de omheiningsmuur van het Bonnefantenklooster; de oostkant werd gevormd door de begijnhofmuur, in 1847 grotendeels vervangen door het "Jongensweeshuis van de Pertsdemer", de huidige Centrumschool.

Tot in de vijftiger jaren bochtig verloop tot aan de kapel van de Paardsdemer, waar de Helbeek de Nieuwe Demer ontvangt, en de Bonnefantenstraat, Paardsdemerstraat en Zuivelmarkt elkaar ontmoeten. Sindsdien rechtgetrokken rooilijnen met in de oostwand de grootschalige Provinciale Tentoonstellingszalen, aansluitend bij de kleinschalige arbeidershuizen, en in de westwand het sterk storende R.T.T.gebouw, circa 1972 opgericht na afbraak der laatste restanten van het Bonnefantenklooster.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hesselt) , p. 180.