Reeds vanaf 1424 vermeld als het Henrix- of Hendriksdorp; in de volksmond nog steeds "Het Dorp" of de "Reddelberg"; een der oudste kwartieren van de stad; op de Dorpsplaats - thans pleintje met Van Veldekestandbeeld - stond tot de 17de eeuw de windmolen "op den Hort". De Dorpstraat loopt in oostelijke richting tot aan de Minderbroedersstraat, waar ze een rechte hoek vormt om in zuidelijke richting verder te lopen tot aan de Dr. Willemsstraat; in het verlengde van de Dr. Willemsstraat loopt een kort straatje, "Het Dorp" naar de Dorpsplaats.
Vrij heterogene bebouwing met kleinschalige burger- en arbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op verschillende plaatsen onderbroken door muren, lage bijgebouwen en nieuwbouw.
Tot de huizen uit het begin van de 20ste eeuw behoren onder meer nummers 3, 5, 7, anderhalve en enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, nummers 9, 11, identieke enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, nummer 10, enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, nummers 20, 22, 24, 26, enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen, nummers 39, 41, enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, met gewijzigde benedenverdieping, en klokvormige gevelverhoging boven de tweede travee van nummer 38; al deze woningen zijn voorzien van zadeldaken, lijstgevels met houten kroonlijsten en getoogde muuropeningen, in meerdere of mindere mate met hardsteen afgewerkt.
MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 165-169.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)