Fruitmarkt

Beschrijving

Pas na 1809 aangelegd; voordien een deel van het voormalig Groot Kerkhof, gelegen ten noorden achter de Sint-Quintinuskathedraal. Tot de tweede helft van de 19de eeuw stond hier de "Bascule", een balans voor het wegen van fruit, bij gebrek aan een stadswaag.

De Kiekenmarkt, vroeger afgesloten van de Hoogstraat door een rij lindebomen en een gesmeed ijzeren poortje, behoort nu ook tot de Fruitmarkt.

Het straatbeeld wordt bepaald door burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw; storende hoogbouw in de noordwand.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 122, 182-190.