Geografisch thema

Gasthuisstraat

ID
4615
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4615

Beschrijving

Tot het midden van de 18de eeuw "over den Demer achter die moelen", vervolgens Beerestraat, tijdens de eerste helft van de 19de eeuw Walburgputsteeg, en vanaf de tweede helft van de 19de eeuw Gasthuisstraat.

Deel der circumeatus, dat tussen het noorddeel der Demerstraat om een hoek draait naar de Kattegatstraat toe. De noordelijke straatwand wordt volledig benomen door het voormalig grauwzusterklooster, met ter hoogte der straatknik de stijlloze nieuwbouw der gasthuiskapel met logge toren en gasthuisvleugel. In de zuidelijke straatwand de buitenschalige achtergevel van het Sint-Valentinusinstituut (vijf bouwlagen) in sterk contrast met de kleinschalige arbeidershuizen bij de hoek met de Demerstraat.

  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 148-150.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gasthuisstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4615 (Geraadpleegd op 17-05-2021)