Havermarkt

Beschrijving

In de 15de eeuw Joedenstraat, daarna, tot de 19de eeuw Koemarkt; dikwijls aangeduid met de benaming van haar onderdelen, van oost naar west: Lintmerct, Verckensmerct, Koyemerct en Peerdsmerct.

Na de Grote Markt de oudste marktplaats der stad. Eertijds lopend van de Grote Markt tot aan de Maagdendries en de Vuylbeke (Ridderstraat); pas na 1870 doorsteek naar de promenade en het station langs de Perceestraat, de huidige Ridder Portmansstraat, en sindsdien een der invalswegen der stad.

Eertijds een der aanzienlijkste straten, met bij de Grote Markt het eerste stadhuis; andere belangrijke elementen waren het augustijnenklooster, thans grotendeels verdwenen en het huis "De Gulden Put". Van de oorspronkelijke bebouwing, grootschalige patriciƫrswoningen uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw, bleven enkele voorbeelden bewaard. Thans wordt de zuidelijke gevelwand beheerst door het gebouw van het gerechtshof, terwijl buitenschalige kantoor- en appartementsgebouwen de wand doorbreken. De noordwand wordt gedomineerd door het Postgebouw. Naast de marktfunctie belangrijke loketfuncties (banken en post), en handelsfunctie.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt), p. 114-121.

Auteurs :  Schlusmans, Frieda