Hemelrijk

Beschrijving

Oorspronkelijk deel der Persoonstraat, tijdens de Franse tijd "Rue de la Gendarmerie", daarna Boomgaardstraat, thans Hemelrijk, naar de brouwerij die het straatbeeld domineerde. De straat vertrekt van op de Botermarkt en draait met een rechte hoek naar de Persoonstraat toe; op die knik het imposante herenhuis "Het Hemelrijk". Voorts voornamelijk arbeidershuizen en rijhuizen uit het eind van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 3, 5, 6, 7, 8 - gelegen op de knik van de straat -, 9, 10, 16 - met ouder kern, mogelijk uçt de 17de eeuw -, 17, 19, 21 - met neoclassicistisch getinte lijstgevel, voorzien van vensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting met sluitsteen, beluikt op de benedenverdieping). Aan de oostzijde, kapel van de Zusters van de Kindsheid Jezu, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 188-190.