Lombaardstraat

Beschrijving

1322: Lombardestraete; geheten naar een "lombaert" (pandhuis), die er tijdens de 13de - 14de eeuw bestond, of naar de familie Lombaerden.

Rechtlijnige straat van oost naar west de Demerstraat met de Dokter Willemsstraat verbindend. In de noordoostelijke hoek, de Groenplaats met het stadhuis, oorspronkelijk de tuin rondom het herenhuis van baron de Heusch, dat vanaf de tweede helft van de 18de eeuw stadhuis werd (confer supra); in 1780 werd de tuinmuur verwijderd, en in 1880 de twee hoekhuizen bij de overgang naar de Lombaerdstraat: achter het stadhuis werd

het pleintje tijdens de 19de eeuw met een dozijn linden beplant, en ingericht als veemarkt (in gebruik tot in de vijftiger jaren). Thans is de oostwand van de Groenplaats verstoord door de grootschalige architectuur van het nieuw Administratief Centrum, in 1967 gebouwd. Ook de westwand met het grootschalig schoolcomplex contrasteert met het intieme karakter van het stadhuisplein. Tussen de Groenplaats en de Schrijnwerkersstraat, lag aan de noordkant het huis "In 't Claverblat", gedateerd 1665, een belangrijk voorbeeld van Maaslandse gevelarchitectuur, in de zestiger jaren gesloopt voor de uitbreiding van het schoolcomplex der zusters ursulinen; de afbraakmaterialen werden door het stadsbestuur opgeslagen om elders in de stad wederopgebouwd te worden.

Voorbij de Schrijnwerkersstraat wordt de volledige noordwand ingenomen door de gouvernementsgebouwen. Ook de zuidkant werd deze eeuw sterk gewijzigd: zo verdween tegenover het stadhuis circa 1920 het "Hooghuis", een merkwaardige houtconstructie, kwalitatief te vergelijken met de apotheek "Het Sweert" (Grote Markt nummer 3). Verder naar de Zwanesteeg toe ligt nog een monumentaal classicistisch hotel uit de tweede helft van de 18de eeuw; bij de verbreding der Zwanesteeg na de Tweede Wereldoorlog, verdwenen belangrijke panden uit de 17de en 18de eeuw. In de westhelft voornamelijk woonhuizen van drie bouwlagen uit de tweede helft van de 19de en 20ste eeuw.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 136-144.