Reeds vermeld in de 14de eeuw als "den alden steenwegh" en "straet die naar Tricht gaet"; de straat bestaat uit drie delen: "die Corte Trichterstraete" van de markt tot aan de Kleine Capucienenstraat, dalend naar de Helbeek; "die Rechte Trichterstraete", van de Kleine naar de Grote Capucienenstraat; "die Trichterpoorte", van de Grote Capucienenstraat tot aan de stadsvesten.
In zijn huidige vorm een vrij lange straat die de Grote Markt met de Maastrichterpoort verbindt; kronkelend verloop. Het eerste gedeelte, van de markt tot de Sint-Jozefstraat is een smalle, verkeersvrije winkelstraat met kleinschalige burgerhuizen, waarvan de begane grond werd gewijzigd, op een paar houten winkelpuien na; voornamelijk 19de-eeuwse gevels doch de meeste huizen hebben een oudere kern. Het tweede gedeelte, tot de Guido Gezellestraat, wordt thans gekenmerkt door de buitenschalige gebouwen der Twee Torenwijk; aan de overzijde burger- en herenhuizen uit de 19de en begin 20ste eeuw. Het derde gedeelte is een secundaire handelsstraat, met voornamelijk ruime, 19de-eeuwse burgerhuizen en enkele fraaie neoclassicistische herenhuizen; de straat is hier veel breder, en wordt gedomineerd door het volume van het refugiehuis van de abdij van Herkenrode; vrij veel storende nieuwe bouw (appartementsgebouwen). De straat in zijn geheel vertoont dus een heterogeen doch levendig beeld met sterk wisselende volumes.
MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 70-87.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)