Paardsdemerstraat

Beschrijving

Vanaf de 15de eeuw "Pertsdemersraete" genaamd, naar de plaats waar de lakenstukken geperst werden, id est gekeurd en van een loodje voorzien; het deel van de straat, gelegen bij het kruispunt met de Demerstraat werd tijdens de 14de - 15de eeuw Cruysstraat genoemd.

Verbinding van de Demerstraat met de Bonnefantenstraat en de Zuivelmarkt, oorspronkelijk via een brug over de, thans gedichte Helbeek. Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw lagen er verschillende stokerijen-brouwerijen, waarvan slechts een overblijft. De straat liep uit op de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Pertsdemer, verschillende malen vernieuwd en heropgebouwd en tenslotte, in 1978, vervangen door de huidige kapel op de rooilijn van het begijnhof.

De huizen aan de noordzijde werden na de Tweede Wereldoorlog afgebroken en vervangen door het grootschalige, storende gebouw der R.T.T. De zuidwand vertoont een vrij heterogene, grosso modo 19de-eeuwse bebouwing.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 129-132.
  • VANDERSTRAETEN C., O.L.V.-kapel op den Peertsdemer te Hasselt, in Limburgse Bijdragen, 14, 1916, p. 87-98.