Geografisch thema

Paardsdemerstraat

ID: 4638   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4638

Beschrijving

Vanaf de 15de eeuw "Pertsdemersraete" genaamd, naar de plaats waar de lakenstukken geperst werden, id est gekeurd en van een loodje voorzien; het deel van de straat, gelegen bij het kruispunt met de Demerstraat werd tijdens de 14de - 15de eeuw Cruysstraat genoemd.

Verbinding van de Demerstraat met de Bonnefantenstraat en de Zuivelmarkt, oorspronkelijk via een brug over de, thans gedichte Helbeek. Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw lagen er verschillende stokerijen-brouwerijen, waarvan slechts een overblijft. De straat liep uit op de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Pertsdemer, verschillende malen vernieuwd en heropgebouwd en tenslotte, in 1978, vervangen door de huidige kapel op de rooilijn van het begijnhof.

De huizen aan de noordzijde werden na de Tweede Wereldoorlog afgebroken en vervangen door het grootschalige, storende gebouw der R.T.T. De zuidwand vertoont een vrij heterogene, grosso modo 19de-eeuwse bebouwing.

 • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 129-132.
 • VANDERSTRAETEN C., O.L.V.-kapel op den Peertsdemer te Hasselt, in Limburgse Bijdragen, 14, 1916, p. 87-98.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1981


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis De Wolf

 • Omvat
  Weeshuis De Nachtegaal

 • Is deel van
  Hasselt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Paardsdemerstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4638 (Geraadpleegd op 17-01-2021)