Geografisch thema

Thonissenlaan

ID
4649
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4649

Beschrijving

Tussen de Cattegatstraat en de Kempische poort. Het Van Veldekeplein verdeelt de laan in twee delen. Op het Van Veldekeplein - de plaats van de voormalige "Schoenmakerstoren" - het Hendrik van Veldeke-monument, onthuld in 1928, en aangelegd met megalietstenen van het Kapelveld te Diepenbeek.

Een markant element is de imposante gevel van het "Oud Hospitaal" (Sint-Barbaradal).

De gevelwanden bestaan vvoornamelijk uit ruime burgerhuizen uit eind 19de en begin 20ste eeuw, op verschillende plaatsen storend doorbroken door de toenemende hoogbouw (flats).

Een groot gedeelte der woningen is opgetrokken in neoclassicistische stijl: nummer 18, een breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, voorzien van een houten loggia en hardstenen versiering aan de vensterlateien; nummers 19, 21, 23, 25, reeks gelijkaardige huizen voorzien van met gietijzeren hek afgesloten voortuintjes, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak; gecementeerde lijstgevels boven een kelderverdieping; ornamenten aan de vensterlateien en de sluitstenen, en rechthoekige balkons met stenen balustrades (ijzeren balkon aan nummer 19); de deuren zijn voorafgegaan door een bordes met dito balustrade (eenvoudige steektrap aan nummer 19); nummer 26, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met getoogde vensters in rechthoekige, hardstenen omlijstingen, en gietijzeren borstweringen aan vensters en balkon; nummers 30, 32, enkelhuizen van respectievelijk twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, waarvan de vensters voorzien zijn van uitspringende baksteenomlijstingen; nummers 36, 38, dubbelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen met sobere gevels voorzien van rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken, een houten loggia (nummer 36) en een balkon met gietijzeren hek (nummer 38); nummer 40, gelijkaardig huis, waarvan de laatste drie traveeën echter een verdieping hoger zijn opgetrokken, en waarvan de gevel bepleisterd en beschilderd is, met versierde sluitstenen en een balkon met hermen als consoles; nummer 42, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en nummer 44, drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, hebben een gelijkaardig decoratiesysteem in de vorm van hardstenen diamantkopmotieven aan de hoekbanden en sluitstenen, en hardstenen aanzetstenen aan de vensters; deuren in hardstenen omlijstingen; nummer 44 heeft een rechthoekig balkon met ijzeren hek.

Een ander huizentype is meer eclectisch en dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 14, 16; nummers 43, 56, vertonen late art-nouveau-invloeden in de afwerking der muuropeningen. Merkwaardige elementen in het straatbeeld vormen de huizenreeksen nummers 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 69, 71 en nummers 60, 62, 64, 66, 68 (afzonderlijk besproken), (735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742).


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis in eclectische stijl

  • Omvat
    Burgerhuizen in eclectische stijl

  • Omvat
    Burgerhuizen in eclectische stijl

  • Omvat
    Burgerhuizen in eclectische stijl

  • Omvat
    Gasthuis Sint-Barbaradal en grauwzusterklooster

  • Omvat
    Hoekhuizen

  • Omvat
    Standbeeld Hendrik van Veldeke

  • Omvat
    Voortuinen en een tuinpaviljoen

  • Is deel van
    Promenade

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Thonissenlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/4649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.