Geografisch thema

Witte Nonnenstraat

ID
4654
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4654

Beschrijving

Oorspronkelijk braakliggend stuk grond, "De Wolfkens" genaamd, sinds 1430, na de bouw van het franciscanessenklooster "aen die susters" genaamd; thans Wittenonnenstraat naar het voormalige kloostercomplex op de noordzijde. Deel der circumeatus met licht kronkelend verloop, vertrekkend aan de Demerstraat en lopend naar de Badderijstraat.

De noordelijke straatwand, eertijds voor meer dan de helft ingenomen door het Wittenonnenklooster, heeft thans als westelijk hoekhuis het zogenaamde Gasfabriek (tweede helft 19de eeuw), aanleunend bij de zogenaamde Wittenonnenkazerne, thans Internaat der Rijksnormaalschool, en de blinde muren der stokerij Frijns met bij de thans overwelfde Nieuwe Demer de enig resterende vleugel van het oorspronkelijk kloostercomplex; voorbij de Nieuwe Demer de in opbouw zijnde Provinciale Mediatheek, op de plaats van de Ceramiekfabriek (vierde kwart 19de eeuw).

De zuidelijke straatwand is eerder kleinschalig ten opzichte van de noordelijke (twee bouwlagen); tot aan de stokerij Theunissen volledig benomen door eenvoudige arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, in de bocht de neoclassicistische gevel van de stokerij; een blind muurtje tussen de stokerij en het voormalige begijnhof geeft de plaats van de Nieuwe Demer aan; voorts wordt de zuidelijke straatwand ingenomen door de blinde achergevels der begijnhofhuizen. Kasseien bestrating van 1830.

 • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 132-134.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Omvat
  Arbeidershuizen van 1891-1893

 • Omvat
  Jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen

 • Omvat
  Kazerne der wittenonnen

 • Is deel van
  Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Witte Nonnenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4654 (Geraadpleegd op 05-03-2021)