Witte Nonnenstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk braakliggend stuk grond, "De Wolfkens" genaamd, sinds 1430, na de bouw van het franciscanessenklooster "aen die susters" genaamd; thans Wittenonnenstraat naar het voormalige kloostercomplex op de noordzijde. Deel der circumeatus met licht kronkelend verloop, vertrekkend aan de Demerstraat en lopend naar de Badderijstraat.

De noordelijke straatwand, eertijds voor meer dan de helft ingenomen door het Wittenonnenklooster, heeft thans als westelijk hoekhuis het zogenaamde Gasfabriek (tweede helft 19de eeuw), aanleunend bij de zogenaamde Wittenonnenkazerne, thans Internaat der Rijksnormaalschool, en de blinde muren der stokerij Frijns met bij de thans overwelfde Nieuwe Demer de enig resterende vleugel van het oorspronkelijk kloostercomplex; voorbij de Nieuwe Demer de in opbouw zijnde Provinciale Mediatheek, op de plaats van de Ceramiekfabriek (vierde kwart 19de eeuw).

De zuidelijke straatwand is eerder kleinschalig ten opzichte van de noordelijke (twee bouwlagen); tot aan de stokerij Theunissen volledig benomen door eenvoudige arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, in de bocht de neoclassicistische gevel van de stokerij; een blind muurtje tussen de stokerij en het voormalige begijnhof geeft de plaats van de Nieuwe Demer aan; voorts wordt de zuidelijke straatwand ingenomen door de blinde achergevels der begijnhofhuizen. Kasseien bestrating van 1830.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 132-134.