Eertijds belangrijke invalsweg vanuit het zuiden (Sint-Truiden), functie die vanaf 1845 wordt overgenomen door de Sint-Truidersteenweg; thans aansluitend op de secundaire weg richting Stevoort. Rechtlijnig straatverloop tot aan de Hofstraat, waar de straat een bocht vertoont in noordelijke richting en aansluit bij de Hasseltsestraat.
De westelijke wand werd tot na de Tweede Wereldoorlog, van aan de Oppemse poort (Sint-Truidense poort) tot aan de Hofstraat, ingenomen door de omheiningsmuur van "Het Hof", het voormalige laathof van de graven van Loon, en enkele kleine huisjes in vakwerk; alleen het huis nummer 10 resteert van deze oorspronkelijke straatwand, en springt vooruit ten opzichte van de huidige rooilijn, waaraan kleinschalige gebouwen van na 1945. Eveneens kleinschalige oostelijke wand (twee bouwlagen) met breedhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, op enkele uitzonderingen na. Schaalvergroting naar de Hasseltsestraat toe (huis nummer 1).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)