Capucienessenstraat

Beschrijving

Sterk aangepaste straat, waarvan de oorspronkelijke bebouwing grotendeels verdwenen is. Vertrekkend aan de Minderbroedersstraat loopt zij met twee scherpe bochten naar de Luikerstraat toe. Het eerste gedeelte wordt bepaald door de recente gevel van het minderbroedersklooster. Na de eerste bocht gaat de straat in een plein over: hier werd ruimte gemaakt voor het Cultureel Centrum en de bijhorende parkeerplaats; de andere pleinwand wordt gevormd door de oude muur van het thans verdwenen visitandinenklooster, het oorspronkelijk capucienessenklooster, door deze orde tijdens de Franse bezetting verlaten, en van 1904 tot 1923 door de zusters visitandinen bewoond. Het laatste gedeelte van de straat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van enkele voormalige hoeven.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.