Heilig-Hartplein

Gelegen op de plaats waar zich vanaf de 14de eeuw het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouwekerk bevond.

Driehoekig plein, waarvan de noordelijke wand gevormd wordt door de zuidgevel der Onze-Lieve-Vrouwekerk. De brede kant is open naar de Luikerstraat toe, aan de oostzijde loopt het plein in de Riddersstraat over.

Vrij gave zuidelijke pleinwand met voornamelijk in de tweede helft van de 18de en in de 19de eeuw gebouwde burgerhuizen met wisselende nok- en daklijsthoogten.

Reeks burgerhuizen (nummers 7, 8, 9) met huidig uitzicht uit eind 19de - begin 20ste eeuw; breedhuizen van twee tot vier traveeën en drie tot drie en een halve bouwlaag onder zadel- of schilddak (nummers 8, 9). Bakstenen gebouwen (nummers 7 en 8 gecementeerd) met lijstgevels. Gewijzigde benedenverdieping. Nummers 8 en 9 zijn diephuizen, wat mogelijk duidt op een oudere kern. Nummer 7 heeft nog zijn houten winkelpui.