Vroeger de "Auwenmerckt" - voor het huidige Minderbroedersplein - en de "Verckensmerkt". Het Minderbroedersplein, dat thans het begin van de straat bepaalt bestond voor een twintigtal jaren nog niet: naast de kerk liep de Minderbroederssteeg, een wallesteeg die een snelle verbinding tussen het centrum en de stadswal - hier de Clockempoort - verzekerde.
De straat begint bij de smalle doorgang tussen twee hoekhuizen van de markt, loopt voorbij het Minderbroedersplein langs de Minderbroederskerk en -klooster, om dan met een scherpe bocht af te zwenken naar de Luikerstraat.
De gevelwanden bestaan voornamelijk uit 19de-eeuwse burgerhuizen (nummers 13, 15, 17, 18, 19, 20, 22, 24, 26). Enkele oude kernen (nummers 35, 36, 37).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)