Geografisch thema

Stenaartberg

ID
4694
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4694

Beschrijving

Benaming waarschijnlijk naar de steenachtige ondergrond op deze plaats; centrum van de voormalige stadssector "op ten Steynaert".

Smalle straat, die van de Plankstraat afhelt naar de Abdijstraat. De linker straatwand wordt volledig ingenomen door de gebouwen van de huidige Heilig-Hartschool en de muur die de koer van het seminarie afsluit; het resultaat is een vrij hoge en gesloten straatwand (zie Diesterstraat, voormalige abdij). De rechter zijde wordt gedomineerd door het imposante herenhuis nummer 1; het braakliggende perceel duidt de plaats aan van de voor kort afgebroken redemptoristenkapel; hierachter de resterende vleugel van het klooster Hiëronymusdal, met aansluitend het hoog en vrij somber gebouw van het redemptoristenklooster.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Klooster Hiëronymusdal

  • Omvat
    Neoclassicistisch herenhuis

  • Is deel van
    Sint-Truiden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stenaartberg [online] https://id.erfgoed.net/themas/4694 (Geraadpleegd op )