Heerbaan (Moregem)

Beschrijving

Straat grotendeels volgens een oud tracé verlopend en op de Poppkaart vermeld als "Route de Courtrai à Audenarde". Amper bebouwde straat, vroeger met een eeuwenoude reusachtige beukenrij aan het kasteel, in 1969 verdwenen bij het verbreden en betonneren van de weg. Landelijke gerenoveerde bebouwing uit midden 19de eeuw bij het kasteel en verder losse bebouwing uit begin 20ste eeuw; zoals nummers 11 en 13, vroegere café's zogenaamd "'t Stenen Kruis" en "'t Arduinen Kruis"; met op hoek van Fabriekstraat gedeeltelijk beschadigd en verweerd arduinen herdenkingskruis van verongelukte beestenkoopman.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja