Geografisch thema

Aatse Heerweg

ID
4735
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4735

Beschrijving

Noordzuid-verlopend rechtlijnig oud wegtracé, over de schaars bebouwde top van de Bossenareheuvel, samen met Ellestraat en Delfdries onderdeel van de vroegere steenweg van Oudenaarde naar Ath die zich afsplitste van de steenweg Oudenaarde-Geraardsbergen. Het tracé van de Aatse Heerweg zou mogelijk al tot het Gallo-Romeinse wegennet behoord hebben, namelijk als onderdeel van een diverticulum vanaf de weg Hofstade-Velzeke-Kortrijk over Volkegem naar de weg Bavay-Velzeke te Flobecq. Op de hoogste plek van de Bossenarekouter, aan de driesprong met Bovenstraat en Langekouter, stond een houten korenwindmolen, de Bossenaremolen. Oudste archiefvermeldingen van de windmolen van Etikhove opklimmend tot de 16de eeuw. Na verkoop in 1938 van deze standaardmolen op gesloten voet, afbraak ervan in 1939. Een weinig verder en lager, ten Zuidwesten van de standplaats van de verdwenen Bossenaremolen, aan de ruilverkavelingsweg van Langekouter naar Bossenaarstraat, recente opgerichte houten windmolen van hetzelfde type, de zogenaamde "Tukmolen" afkomstig van Lede (Impe).

 • CROMBE P., Archeologisch inventaris Vlaanderen band VIII - Maarke-Kerkem, Gent, 1987, p. 222-225.
 • VANDEPUTTE J. L. Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 35-36.


Bron     : Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Geschoren taxushaag bij moestuin

 • Omvat
  Molenaarswoning met mechanische maalderij

 • Is deel van
  Etikhove


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Aatse Heerweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/4735 (Geraadpleegd op )