Geografisch thema

Borgtstraat

ID
4738
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4738

Beschrijving

Vanaf Maarkeweg (volgens Poppkaart vroeger ook deels Borgtstraat geheten) op circa 1 km van het dorpscentrum, en na een rechte hoek naast de linkeroever van de Maarkebeek leidend tot Eikenberg. Straat- en wijknaam, wellicht refererend aan het in 1571 vermelde goed of hof Ter Borgt, een heerlijkheid waarvan weinig historiek bekend is; waarschijnlijk lag voorheen in de omgeving van de "Ter Borgtmolen" een versterkte middeleeuwse woonsite die minstens opklom tot de 12de eeuw. Aanduiding van "Chateau ter borght" op de Ferrariskaart (1771-1778) ter hoogte van de "Ter Borgtmolen" (zie nummer 4) en van nummer 2, ten zuiden van de molen aan de andere oever van de Maarkebeek, toen een gebouwenconstellatie met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Volgens document van 1784 goederen genaamd het goed Ter Borgt, gelegen binnen de parochies Maarke en Etikhove, toen toebehorend aan de baron van Exaerde, heer van Etikhove La Deuze.

 • CROMBEE P., Archaelogisch inventaris Vlaanderen, Band VIII - Maarke-Kerkem, Gent, 1987, p. 235-236.
 • KERCKAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 52-53.

Bron     : Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve, molenaarshuis en watermolen Ter Borgt

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

 • Is deel van
  Maarke-Kerkem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Borgtstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4738 (Geraadpleegd op )